Bespaar het me

vrijdag, oktober 27, 2006

Verstop je sigaret, de verzekeraars komen !


Ik weet niet of je het nieuws hebt gelezen : rokers gaan standaard meer betalen voor overlijdens-risicoverzekeringen.

Dat komt omdat de mensen die de berekeningen maken achter de verzekeringsproducten (ook wel actuarissen genoemd) dit gezamenlijk besloten hebben.
Uit hun berekeningen blijkt dat rokers zo'n 6 jaar gemiddeld minder lang leven dan niet-rokers. En dat maakt flink uit voor een verzekeraar. Zeker als aan zo'n overlijdensrisico-verzekering nog een fikse hypotheek hangt. Of lijfrentepolissen.

En verzekeraars gaan waarschijnlijk allemaal dit advies volgen.

Eigenlijk is het meer dan logisch, deze maatregel.

Wat mij wel fascineert : waarom heeft het zo lang geduurd voordat alle verzekeraars dit gingen doen ? We weten toch al meer dan 40 jaar of zo dat roken lang leven niet bevorderd. En verzekeraars kan je van veel dingen beschuldigen, maar teveel uitbetalen aan onverwachte "schade" zie je ze (ons dus) niet vaak doen.

Boeiend.

Aan de andere kant hoef ik alleen maar te kijken naar het niet-roken debat in de Tweede Kamer : ook minister Hogervorst van Volksgezondheid lukte het niet om de logische maatregel erdoor te krijgen om roken in de horeca te verbieden.

Laten we het er op houden : teveel rokers zijn stemmers en klanten. Maar blijkbaar zijn we nu een drempel overgegaan en mogen we nu wel rokers discrimineren.

Klein puntje dan misschien : wie gaat gaat controleren of er peuken in de asbak van verzekerden liggen ?

Toch maar eens bij de collega's van de Schadeafdeling checken -

De PeukenPolitie komt !