Bespaar het me

donderdag, oktober 19, 2006

Openheid nodig over beleggingsverzekeringen

Verzekeringsmaatschappijen moeten snel openheid geven over de bedragen die zij en de tussenpersonen in eigen zak steken wanneer de consument een beleggingsverzekering afsluit.

Doen de verzekeraars dit niet, dan kunnen zij erop rekenen dat politiek Den Haag dit afdwingt via de wet.

„De spaarder moet vooraf exact weten wat ie betaalt en welk bedrag uiteindelijk aan hem wordt uitgekeerd. Plus wat er aan de strijkstok blijft hangen: de kosten die de verzekeraar in rekening brengt en welke provisie hij geeft aan de tussenpersoon die de polis verkoopt.“ Tweede Kamerlid Frans de Nerée (CDA) is duidelijk: de branche regelt het nu zelf goed, anders grijpt de Tweede Kamer in. Ook minister Gerrit Zalm van Financiën geeft de verzekeringsbranche nog een laatste kans.

Het geduld van de financieel specialist van de PvdA, Frank Heemskerk, is op. Hij wil meteen wettelijke maatregelen om de consument te beschermen. „Ik geloof niet in zelfregulering door de branche, want dat is te vrijblijvend. Een rotte appel kan zich wel onttrekken aan branche-afspraken, maar niet aan de wet.“ De boosheid van de politici volgt op een onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) naar beleggingsverzekeringen, lijfrente- of koopsompolissen waarbij de inleg in principe wordt belegd. Volgens de AFM wordt de spaarder vaak niet beter van de polis, maar strijkt de verzekeringsmaatschappij het meeste geld op. De belegger mag soms al blij zijn als hij zijn inleg terugkrijgt.

Een belangrijk deel van het spaargeld wordt niet belegd maar gaat op aan kosten en provisies, stelt AFM. Bovendien zouden verzekeraars en tussenpersonen vaak niet in het belang van de belegger handelen. Sommige tussenpersonen gedragen zich als premiejagers, aldus Heemskerk. Hij wil de manier waarop de provisie wordt uitbetaald, veranderen. „Nu krijgen tussenpersonen zo'n negentig procent van de provisie op het moment van afsluiten van de polis.“ Brancheorganisatie het Verbond van Verzekeraars zag de bui al hangen en heeft in mei een commissie aan het werk gezet onder leiding van oud-minister Job de Ruiter. Die komt nog voor het einde van het jaar met aanbevelingen. Daar wachten de politici nu op. Tot die tijd wil het Verbond niet ingaan op de conclusies van de AFM.


(Bron : BN De Stem)