Bespaar het me

donderdag, september 07, 2006

Cultuur, sjoelen en spijkerpoepen

Iedere maand verzamelen wij ons allemaal zo rond een uur of 4 in ons cafetaria. Het is een kleine ruimte, waar zo'n 50 tot 60 mensen kunnen zitten en 30 kunnen staan. (er werken zo'n 94 mensen bij ons)

Hier houden we onze personeelsbijeenkomsten.
De opzet is om alle collega's te informeren over ontwikkelingen in ons bedrijf en om onderling te discussieren of vragen te stellen.

Toen we 2 jaar geleden begonnen met het nieuwe Proteq, vonden we dat er ook iets moest veranderen aan de cultuur. Om onszelf hier blijvend aan te herinneren, hebben we een trofee uitgeroepen voor een groep of een persoon die het meest positief opviel de afgelopen maand. Die krijgen een kleine gouden beeld als trofee : de "Gouden Duim". Het begint al een status te krijgen.

Ik zal je niet moe maken met de verschillende presentaties : neem van mij aan : veel powerpoint. En eigenlijk moet je de inhoud vooral maar de komende maanden gaan ervaren.

Daarna hadden we een cultuur-evenement : dit keer waren we opgedeeld in groepen, die allemaal een baseball-cap ophadden met een afwijkende kleur. Ik was bij Groen ingedeeld en we mochten sjoelen.

Sjoelen ?! Ja : niets werkt zo verbroederend en niets kweekt zoveel teamgeest. Herinneringen kwamen terug aan vochtige zolders waar uren jeugd waren weggeschoven. Gevolgd door spijkerpoepen : aan een touw om je middel hangt een spijker, die je door te hurken moet mikken in een staande fles met water : spierpijn op de heupen gegarandeerd.
Blikwerpen, touwtje springen : Groen was Geweldig....maar we werden derde. Een flinke zak met Ouderwetsch Drop was onze prijs. Gevolgd door een borrel in de open lucht.

Is hierdoor onze cultuur veranderd ?

Niet onmiddellijk. En je kan erover twijfelen of dit niet heel erg kinderachtig was, die oud-Hollandse spelletjes.
Maar we hebben enorm gelachen, gezweet en achteraf kon ik niet bedenken wanneer ik zoveel collega's van verschillende afdelingen op zo'n leuke manier kon leren kennen.

Door dat te ontdekken begint onze cultuur wel te veranderen.