Bespaar het me

maandag, november 27, 2006

Dagje uit in Drenthe ? bespaar op je notaris


Vroeger was het onoverkomelijk : voor een huis, een erfenis, een testament, kortom : voor belangrijke momenten in je leven moest je naar de notaris.

Zo iemand waaraan ik altijd dacht bij het woord "notabelen", hoewel het er weinig mee te maken had. Maar hij/zij stond in hetzelfde rijtje als de dominee en de dokter. Belangrijk en niet te vermijden. Want : de notaris had een monopolie. En dus werden keurig netjes en groupe de tarieven vastgesteld. Neeee, geen competitie, dat zou slecht zijn voor de consument en dat zou "Amerikaanse toestanden" geven, waar de consument de dupe van zou worden.

Tot ergens eind jaren '90, toen de tarieven vrij gegeven werden.
En hoewel het even duurde, begon er toch wat te schuiven. Nu hebben ongeveer 60% van de notarissen hun tarieven online gezet. En dat vergelijkt een stuk makkelijker. Gevolg : tarieven zijn in ongeveer 5 jaar zo'n 12% gezakt.

Om een indruk te krijgen : kijk eens naar De Goedkoopste Notaris.nl een vergelijkingssite voor notarissen. Toch leuk om die prijsverschillen te zien.

En de provincie deed/doet er goede zaken mee : daar gingen een aantal notarissen lekker met de prijs naar beneden. Het is dan ook niet raar meer dat mensen een dagje Drenthe gaan doen, al was het maar om de goedkope notaristarieven.

Volgens mij de ideale manier om te besparen : Geld uitsparen waar je het liever niet uitgeeft en het bespaarde geld stukslaan op een hunebed, een dag mooi wandelen in de natuur of in een heerlijk restaurant in de stilste provincie van ons land.

(hoorde al van een restaurant dat een Menu "Notarieel" heeft. Toch geestig, die Drenthenaren)