Bespaar het me

zaterdag, november 04, 2006

Meer Transparantie in verzekeren leidt tot ruzie

Waarschijnlijk heb je het niet gelezen, maar in de verzekeringswereld vindt men het vervelend dat minister Zalm en diverse media erachter zijn dat vooral beleggingsproducten ondoorzichtig zijn. Een onderzoek van de AFM was hier aanleiding voor. Hoe gaat onze wereld hier mee om ? Zie hier :

VERBOND (VAN VERZEKERAARS) WIL BELONINGSTRANSPARANTIE EERDER INVOEREN
"De ongenuanceerde beeldvorming in de media kan het vertrouwen in de branche een stevige deuk geven. Daarom het van groot belang de klant duidelijk te maken dat we niets te verbergen te hebben, en hem alle relevante informatie zo duidelijk mogelijk verschaffen. Zo vind ik persoonlijk dat we het invoeringsmoment van (..)het realiseren van beloningstransparantie, best wat naar voren mogen halen. Nu staat daar als deadline 2009 voor, maar misschien moeten we ernaar streven om het eerder mogelijk te maken", aldus Verbondsdirecteur Richard Weurding.


Een goede zaak, zou je denken. Maar nee : tussenpersonenorganisaties vinden dit helemaal niets :

NBVA WOEDEND OP VERBOND VAN VERZEKERAARS
De NBVA is van mening dat het Verbond lippendienst bewijst aan transparantie en noemt de uitspraken van het Verbond een afleidingsmanoevre van de echte problematiek. "De kritiek richt zich vooral op de ondoorzichte kostenstructuur en de vertraagde kapitaalopbouw in de beginjaren van het contract. Over deze problematiek rept Weurding met geen woord."

NVA WIL TOTALE KOSTENTRANSPARANTIE IN WETGEVING VERANKEREN
"Waar vriend en vijand verwacht dat Weurding alvast het nodige gaat zeggen over verregaande kostentransparantie in producten van verzekeraars, blijft hij steken in hoofdzakelijk ideeën over hoe het intermediair transparanter kan worden. In reactie op Weurding zal de NVA bij de Commissie De Ruiter pleiten voor onvoorwaardelijke transparantie van alle kostenelementen. Niet alleen bij beleggingsverzekeringen, maar bij alle levensproducten." De NVA zal er bij de minister van Financiën en woordvoerders in de Tweede Kamer op aandringen om volledige kostentransparantie in wetgeving vast te leggen.

.

In het kort komt het hier op neer : NVA, NBVA zijn clubs voor tussenpersonen en het Verbond van Verzekaars doet iets voor verzekeraars. Ze zijn op elkaar aangewezen, maar sinds kort komt steeds meer druk op hun samenwerking, bijvoorbeeld door de eis voor transparantie.
De man van de verzekeraars wijst dan naar het aandeel van de tussenpersonen bij de transparanatie, de tussenpersonen naar het deel van de verzekeraars.

En nu maar kijken wat er van komt.