Bespaar het me

woensdag, december 20, 2006

Helderheid volgens de commissie de Ruiter

Beleggingsverzekeringen hebben de afgelopen tijd veel deining gegeven. Vandaar dat ik het volgende bericht van VVP op het blog zet :

Met het verbeteren van de financiële bijsluiter, het onder toezicht stellen van de aanbieders van beleggingsverzekeringen, het marktbreed invoeren van drie modellen voor informatievertrekking en het verspreiden van de provisiekosten over de hele looptijd van het product krijgt transparantie over voeten, aldus de Commissie Transparantie Beleggingsverzekeringen in een advies aan het Verbond van Verzekeraars.

De Commissie, onder leiding van oud-Ombudsman Levensverzekeringen Job de Ruiter, vindt de in oktober 2006 nog verbeterde financiële bijsluiter duidelijk tekort schieten. "Een te hoog abstractieniveau, onvoldoende toegesneden op de specifieke situatie van de klant."
Als de drie aanbevelingen van de Commissie zijn doorgevoerd ziet De Ruiter voor de bijsluiter nog wel een rol weggelegd in de algemene informatieverstrekking.

Volgens De Ruiter dient de klant in het voorlichtingstraject duidelijk te worden geïnformeerd over beleggingsverzekeringen in het algemeen. Vervolgens dient hij specifieke informatie te krijgen over alle elementen die binnen het complexe product een rol spelen en dienen alle kostenfactoren helder te worden beschreven, "zodat consumenten weten wat ze kopen, beseffen waar ze zich aan binden en weten wat ze kunnen verwachten.

Juist dit laatste aspect heeft vaak tot teleurstelling bij klanten geleid", aldus De Ruiter. Tenslotte dient de consument jaarlijks informatie te krijgen over de stand van zaken van zijn beleggingsverzekering. Om de afkoopwaarden van beleggingsverzekeringen te verbeteren beveelt de Commissie aan om afsluitprovisie af te schaffen en over te stappen naar een vorm van een "doorlopende tijdsevenredige systematiek" van beloning.

In een toelichting zei Job de Ruiter er niet van overtuigd te zijn dat de grootste inspanning van de adviseur altijd bij het sluiten van de overeenkomst wordt gedaan. Verder dichtte De Ruiter het intermediair een cruciale rol toe in de advisering van complexe producten. "Vandaar dat de klant erop moet kunnen vertrouwen dat adviseurs deskundig én onafhankelijk zijn. De consument dient te weten welke vrijheden en beperkingen een rol spelen bij de aanprijzing van een beleggingsverzekering", aldus De Ruiter.

Labels: , , ,