Bespaar het me

maandag, november 06, 2006

Schaatsen op scheermessen

Proteq-schaatser Jan Maarten Heideman is het opnieuw gelukt : hij won zaterdag in Eindhoven de vijfde wedstrijd van de competitie marathonschaatsen. Een week eerder was de klassementsleider ook al de sterkste in Amsterdam.
Op het Brabantse ijs toonde Heideman zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van negentien man, voor de Fransman Cédric Michaud en Ingmar Berga. Heideman behaalde zijn 65e zege op kunstijs.

Wat zijn laatste overwinning bijzonder maakt, is alweer een nieuwe uitvinding. Hij wordt ook wel de uitvinder van het marathonpeloton genoemd. Eerder bedacht hij al de carve-schaats, haaienvinnenpak en de wisselschaats.

Dit keer reed hij op zeer dunne ijzers : in Amsterdam hadden ze een dikte van 0,55 millimeter, terwijl de rest van het marathon-peleton op diktes van 1,1 millimeter rondrijdt. Dat is de helft van een gewoon schaatsijzer.

Heideman is al een tijd bezig met onderzoek naar korte ijzers, deed dat ook nog voor de Spelen in Turijn. Vorig jaar heb ik daardoor al een paar keer op ijzers van 0,9 millimeter gereden.’’ Maar inmiddels zijn de vorderingen zodanig dat Heideman de ijzers van die dikte al niet eens meer meeneemt. En dat terwijl het gros van het peloton op ijzers van 1,1 millimeter rijdt. ,,En het staat nu gewoon vast dat 0,9 onder alle omstandigheden sneller is dan 1,1’’, zegt Heideman met een lach. Wat hij zelf zaterdagavond in Eindhoven onder had, geeft hij niet prijs. ,,Dat houd ik deze keer liever even voor me.’’