Bespaar het me

woensdag, juli 19, 2006

Eindelijk ! Verzekeren mag nu via het internet !

Je leest het goed : Minister Donner is over : na zijn befaamde Podcast heeft de bewindsman de smaak van het internet goed te pakken :

We mogen binnenkort onze klanten electronische polissen overhandigen en let op !! : we mogen "sommige mededelingen elektronisch aan klanten overbrengen". Een zeldzaam genoegen. Welkom in de 21 ste eeuw.

Hoe het ook zij : wij zijn erg blij dat dit nu eindelijk gaat gebeuren : wij staan al een tijdje te wachten om die vreselijke papierverspilling-winkel eindelijk de nek om te draaien. Kunnen we de prijzen voor onze klanten nog meer verlagen.

Waarschijnlijk besef je niet wat dit alleen al aan kostenbesparing bij verzekeraars kan betekenen. Laat staan wat het voor klanten aan kosten gaat schelen.

Voorbeeld ?

Klant belt verzekeraar (direct) en vraagt om een offerte. Gegevens worden genoteerd. Medewerker drukt op een knop en een lopende band selecteert meestal een stuk of 6 of meer (!) stukken papier. Deze gaan in een grote envelop en die wordt naar de klant gestuurd. Klant ontvangt en (met mazzel) stuurt de offerte getekend terug.

Verzekeraar ontvangt het weer, klopt opnieuw de gegevens over van de klant en stuurt meestal andere papieren weer naar de klant, zoals : opzegkaartjes voor de oude verzekering, reminder om de no-claim (bij autoverzekeringen) te krijgen, gezondheidsverklaring en neem van mij aan : nog talloze andere stukken, die allemaal met een verzekering te maken kunnen hebben.

Dan als alles okay is komt het grote sluitstuk : de verzekeraar stuurt Een Polis !
Mocht je denken dat daarmee de papierhandel stopt, dan vergis je je : reminders om te betalen; acceptgiro's, herinneringen, aanbiedingen, etc, etc, etc.

Waarom denk je anders dat je poliskosten moet betalen ? Die bomen kosten toch geld ? En het is een goede duit geld ook, die poliskosten.

Wat dit betekent ? Laten we een simpel voorbeeld nemen met ons kleinste product, een reisverzekering Stel je wil een doorlopende verzekering voor het hele gezin. Bij ons kom je dan ongeveer uit op € 73.-
Ja, dat is behoorlijk goedkoop,(dank je) maar daarbij komen dan € 8,50 aan poliskosten, oftewel 12% aan kosten erbij.

En geloof mij : toen we met de site bezig waren hebben we dit bedrag te vuur en te zwaard bestreden, maar het is toch echt de hoeveelheid kosten die we ervoor moeten maken.

Wat wij nou graag willen is om polissen en "mededelingen" aan en van onze klanten electronisch te doen. Dan gaan wij natuurlijk die kosten wegstrepen van onze prijs.

En misschien om het moment te vieren dat dit mag, moeten de verzekeraars maar met elkaar het VerzekeringsBos gaan stichten : compensatie voor al die jaren papierwerk.