Bespaar het me

dinsdag, januari 16, 2007

Put your money where your mouth is

SNS Reaal heeft het al een paar jaar over verantwoord ondernemen.

Dat komt door onze oorsprong en dat kan je zien aan ons sociale jaarverslag en natuurlijk onze dochter ASN. Ook Sjoerd van Keulen profileert zich regelmatig als een warm voorstander van dit onderwerp.Toch zie je dat het in Nederland teveel een doekje voor het bloeden, een excuus-truus of PR-ding is. Waarom zouden wij dan anders zijn ?

Dit zie je nu ook weer in de mogelijkheid vanaf vandaag voor pensioenfondsen en verzekeraars om geld te steken in een speciaal beleggingsfonds voor microkredieten, het eerste in zijn soort in Nederland.

Hoe werkt het ?
Microkredieten zijn leningen van zeer kleine bedragen aan ondernemers in ontwikkelingslanden. Tot nu toe waren voor particuliere beleggers tal van microkredietfondsen.

Het fonds verstrekt geen leningen aan individuele ondernemers, maar leent geld uit aan microfinancieringsinstellingen. Op hun beurt verstrekken deze MFI’s leningen aan ondernemers, meestal met een omvang die ligt tussen de $ 100 en $ 1500 met een looptijd variërend van zes maanden tot een jaar.

Met deze leningen kunnen kleine zelfstandigen een bedrijf starten of verder uitbouwen. Opmerkelijk is dat 90% van deze ondernemers vrouwen zijn, die met een lening niet alleen hun eigen omstandigheden verbeteren, maar ook die van hun gezinnen en families. Met een bedrag van in totaal € 100 miljoen wordt het leven van circa 4 miljoen mensen in ontwikkelingsgebieden in positieve zin beïnvloed.

Kijk hier voor meer informatie over microkredieten bij Wikipedia.org

Labels: , , ,